29.04.16 г.

29.04.2016 - Манастир "Св. Атанасий" (Златна ливада) и гр. Чирпан

Снимка на манастирския чардак
За втори път посещавах този манастир. Много красиво и наситено със спокойствие място. За нула време се събрахме 6 човека и потеглихме. След перипетии по пътя, като се движихме по черен път около 3 км покрай река Марица стъпихме на магистралата, след преодоляване на един участък от десетина метра, който трудно би бил преодолян от джип се добрахме до манастира.

След разходка и "минаване под масата" в манастирския храм и посещение на пещерата, в която според преданието е спал св. Атанасий Александрийски по време на пътуването си към Сердикийския събор, поехме към гр. Чирпан за да посетим къщата - музей на Пейо Яворов, до която аз вече бях ходил и имах печат и марка.

Отидохме в края на работното време, но това не ни попречи да се разходим в двора, да си направим снимка за спомен и като цяло останалите да усетят атмосферата и да се запознаят макар и бегло с мястото.

За край на деня решихме да се разходим до намиращия се наблизо храм "Въведение Богородично" строен през 1835 г. Там отново минахме под масата, постояхме, направихме снимки за спомен и така приключи нашата приятна културна програма за деня.