6.05.16 г.

06.05.2016 - Водопадите на село Орехово

Водопад Дуплево
На края на селото има мост, от който тръгват два черни пътя. Хващате този, който тръгва право нагоре и след около 200 м. се стига до беседка с уширение. Зад нея, върху входа на пещера се намира и първия водопад - "Дуплево". Истински късмет е, че го видяхме изключително пълноводен, защото бе валяло в последното денонощие. Дори човек от селото ни каза, че предния ден водната струя е липсвала.

След това се върнахме на моста и продължихме по черния път, водещ към хижа "Персенк". Следват пет параклиса в рамките на около 500 м. Село Орехово се слави като едно от селата с най-много (близо 30) параклиса в Родопите и като цяло в България. Стигате до обратен завой, където оставяте колата.

На около 20 м. преди завоя има дървена табела с надпис "Водопад Скакалото". След слизане по дървени стълби с парапети, сте пред водопада. Не е особено пълноводен, но все пак е интересен и няма как да бъде пропуснат в една обиколка на района около селото, още повече че се намира на маршрута между първия и третия водопад.

На завоя, от пътя се отделя пътека с табели "Костен камък" и "Параклис "Св. Илия". След 1.6 км изкачване (в началото доста сериозно) излизате на параклиса и на перфектна гледка към село Павелско и връх Персенк.

От параклиса се тръгва надолу по пътека с табели. След около 300 м излизате на черен път, който ви води до обори. След тях има табела с информация за природните забележителности около село Орехово. От табелата се тръгва по доста стръмна пътека, която след около 200 м ви води до последния водопад - "Костен камък".

Водопад "Скакалото"
Това е силно казано водопад, защото реално самата водна струя няма пад, а е по скоро подобна на водна пързалка, само че върху скала.

Хванахме хубаво за водопадите време, защото бе дъждовен период и всички бяха на максимума на водните си струи.

 От селото до "Костен камък" се стига пеш за около 1:30 ч. спокойно темпо, а разглеждане на трите водопада + 6-те параклиса ви отнема около 5 часа, така че е чудесен вариант за еднодневна разходка.