30.04.16 г.

30.04.2016 - Водопад "Сливодолско падало"

Пред водопада
Без съмнение уцелих подходящото време за посещение на водопада. Като цяло безспорната истина е, че водопадите трябва да се посещават пролетта, заради изобилието на вода в тях и значително по-красивата гледка на пълноводие.

Използвах почивните дни да поскитам, макар и сам както бе в случая. Въпреки, че средно до водопада се дава час, час и 15 мин, та дори и до час и половина, аз бях горе за 42 мин. Водата бе наистина много, май за пръв път го виждам толкова пълноводен. Качих се и го гърлото му, качих се и още по-нагоре - до пещерите, но водата бе в повече и не исках да се мокря. Някой ден ще го направя до Сливово, но да видим кога ще се случи и това.

По пътя срещнах много групи- може би над 40 човека, въпреки че времето бе аха да завали. Радвам се, че това място си е популярно, надявам се да го популяризираме и още, защото това е една истинска перла в короната от природни забележителности в нашата община и най-висок водопад в Родопите - 50 м пад на водата. Въпреки силно пресечената местност, пътеката се поддържа в прекрасно състояние, падналите дървета се почистват, маркировката и табелите се пазят в изряден вид.

След чудесната разходка и богатия фото "улов", дойде време и за слизане. Дадох солидно темпо и за 29 минути бях до колата, защото щях да ходя на репетиция в Коматево, а и предстоеше Великден.