11.06.16 г.

11-12.06.2016 - Традиционен поход "Асеновградски върхове и пътеки"

Част от участниците в похода
Това бе една амбициозна задача, която си бяхме поставили, но на база на опита, който имахме в организирането на предишни събития, всичко бе планирано отрано и във времето спокойно и без напрежение нещата се наредиха.

В самия поход участваха над 200 човека, което бе страхотен успех, защото си бяхме задали като праг за успешен формат бройката около 100.

Заради няколкото месеца, в които имахме възможност да проведем планирането, нещата едно по едно се случваха. В уречения ден всичко бе на мястото си и в 08:30 основната група тръгна от старата пловдивска автогара. Имаше затваряща група, пункт за вода на "Пъдарската колиба", маркировката беше на добро ниво, транспорта за палатки и багаж беше без грешка.

Времето малко ни обърка сметките, защото около 13:30-14:00 ч сериозно загърмя и това отказа значителна част от хората да отидат до връх "Червената скала". Въпреки капризите на времето, хората бяха доволни и в 19:00 по план дойдоха два автобуса, които извозиха желаещите да се приберат още първия ден.

В палатковите лагери около хижата имаше над 40 палатки, а желаещите да посетят пещерата на другия ден бяха около 90. Връщането се осъществи по два маршрута - през основния, по който всичко дойдоха и през Клувията до Бачковския манастир. В 17:00 всеки се бе прибрал и последните багажи и палатки бяха прибрани от собствениците си. Походът премина добре, нямаше инциденти, травми и проблеми. Надяваме се, догодина всичко да е наред и този формат да става все по-популярен и посещаван.

ОП "Туризъм" и ДГС Асеновград дадоха своята помощ, която наистина бе изключително важна за провеждане на събитието. Добре е, когато институционалните възможности и граждански инициативи сработват по подобен начин.