24.07.16 г.

24.07.2016 - Кръстова гора - Белица - Караджов камък - Кръстова гора

Поглед към рид "Манастирище". Долу се вижда Белица
Маршрут, една част от който бяхме правили. За пръв път щяхме да включим и отсечката до село Белица, която бе част от някаква "Еко-пътека". Знаейки, какви бомби залагат с екопътеките колегите от община Лъки, не очаквах чудеса.

Напълно в тон с очакванията, пътеката не бе маркирана, нямаше указателни табели за отклоненията и като цяло преминахме дистанцията на автопилот и нормално, след половината разстояние загубихме нейните следи и я видяхме да слиза в другия край на селото.

След слизането ни в Белица, поехме в посока Загражден и на няколкостотин метра след селото има черен път, който започва нагоре. До него е много хубава чешма, наречена "Момчилова чешма". Пътят е около 5 км, първо само нагоре, след това върти няколко големи серпентини и излиза на поляните между Караджов камък и Кръстова гора. От там по познатия маршрут - под ловна хижа "Пенчо Кубадински", отбивката в дясно от черния път и излязохме пред Камъка.

Имаше няколко групички туристи, едната се оказа, че са хора, които се бяха включили в "Асеновградски върхове и пътеки", следят нашите публикации, но не са тръгнали с нас, защото са предпочели да направят Мостово - Караджов камък и обратно, без да включват останалите отсечки.

Качихме се на платото, наистина времето бе само за снимки - слънчево и с лек вятър. Полежахме малко на сянка, направихме няколко кадъра за спомен и обратно към Кръстова гора.

Общата денивелация беше 780 отрицателна и 940 положителна. Изминатите километри бяха 15.

Като оценка пиша 6 на колегите от община Лъки за беседките и кътовете за отдих и слаб 2 за поддържането и опознавателните табели и маркировката по тази т. нар. "Еко-пътека" от Кръстова гора до Белица. Имайки се в предвид и неприятната стръмнотия и липсата на гледки, моята оценка за тази еко-пътека е среден 3. Може да я проходите, но по-добре да пропуснете :) В община Лъки имат страхотни дадености, но един първолак по-добре би си презентирал възможностите за туризъм. Още много, много имат да работят по въпроса.

Много хубав преход, едва ли пак бихме слязли или се качили през Белица, защото няма гледки, а има ли слънце просто се пържите през цялото време. Използвайте си опцията Мостово.