18.08.16 г.

17.08.2016 - Преход из Ибърския дял на Рила

На връх "Равничал"
Това е една от най-любимите ми части на Рила. Изключително панорамен, лесен за преминаване, отличен като профил и като разстояние за еднодневен преход.

Беше сряда - ден никакъв, но заради отпускарския месец се събрахме 11 човека и потеглихме към спортна база "Белмекен", където беше нашата стартова точка.

За да не започнем похода с брутално изкачване към връх Зъбчето, решихме да преминем през седловината между Ибърския дял и връх Белмекен. След около 4 км плавно изкачване и страхотни гледки, се изкачихме на премката между връх Белмекен и връх Равничал. От тук пътеката се спуска надолу към хижа Белмекен, но ние заходихме връх Равничал от югоизток. След около половин час бяхме на върха.

Връх Равничал 2637 м. е изкючително панорамен и приятен за изкачване, въпреки сериозната кота. Поседяхме половин час, хапнахме, снимахме се и се насочихме към следващия връх - Сивричал 2640 м. Между двата върха има седло, по което се преминава и се достига под върха, където има стръмен участък, обезопасен с въже. Ние решихме да използваме възможността да траверсираме от ляво този участък и след десетина минути бяхме на върха. Отново кратка почивка и поехме към връх Каменити чал 2590 м., до който се стигаше отново по неголямо седло, между двата върха. Общо взето между трите върха профилирането е идентично.

На връх Каменити чал - 2590 м.
От тук се откри вълшебна гледка към язовир Белмекен и към връх Белмекен. Наистина много, много панорамно място. Вече бе 16:30 и решихме да потегляме към връх Зъбчето 2380 м и към колите, за да може по светло да се приберем в Асеновград.

 Отново панорамна пътека, която се движеше изцяло по билото и предлагаше много красива гледка към Мусала. Достигайки до връх Зъбчето започна сериозната отсечка, която наистина е много стръмна. Може да се каже, че тя натовари най-много всички, защото е -360 денивелация. в рамките на 800 м

Пихме по биричка в спортната база и предоволни, леко изморени, но наситени от гледки в тази чудна част на Рила потеглихме към Асеновград.