18.01.17 г.

18.01.2017 - Зимна разходка до "Трите бора" над Асеновград

Красив зимен пейзаж от параклис "Св. Петка" (Малката)
Реших да се разходя над града защото снегът бе превърнал целия район в една вълшебна зимна приказка. Точното време за хубави кадри, които да се ползват за различни туристически брошури, реклама и презентации.

До параклис "Св. Петка" (Малката) някой бе минал, но след това нямаше пъртина. Снегът бе около 45-50 см. Малко след като поех по пътеката, която се отделя от черния път, започна мъгла. Тук си валеше стабилно и времето бе наистина неприятно за ходене, но пък гледките си заслужаваха определено.

Достигайки до "Трите бора" видях малка пъртина, направена от диви прасета, които явно бяха слизали и до тук. Починах малко и поех нагоре, но тук вече ставаше много сериозно, защото снежната покривка бе над половин метър и проправянето на пъртина бе изморително.

Достигайки до следващата пейка, която се намира на около 200 метра от "Трите бора", реших, че няма смисъл да продължавам нагоре, заради неприятните камъни на серпентините преди Анатемата, които със сигурност бяха заледени и щяха да ми създадат проблеми. Направих няколко снимки и тръгнах обратно.

Сред дълбокия сняг
Не исках да се върна по същия път, затова от "Трите бора" поех в дясно по пътеката, която излиза над Басейна. Заради това, че мястото е голо и тук винаги има вятър, на места навяванията достигаха до 80 см.

Тази зима определено снегът ни изненада, но приятно, защото винаги усещането е някак си празнично и проповдигнато, когато навън е снежно. У човек се създава някакво чувство за нормалност на сезонния кръговрат, обратното на което феновете на "глобалното затопляне" се опитват да ни вменят всеки ден. За мен сезоните, студът и жегата са това, което виждам през прозореца и усещам по бузите си. Е, зимата определено си е студена, дълга и снежна.