19.02.17 г.

19.02.2017 - Поход-поклонение до манастир "Св. Петка Мулдавска"

Пред барелефа на Васил Левски в манастира
За четвърта поредна година шяхме да участваме организирано в похода-поклонение до манастир "Св. Петка Мулдавска" и шяхме да поднесем венец в знак на признателност пред барелефа на Васил Левски.

След официалната церемония, включваща панихида, речи и поднасяне на венци и цветя, сред лепкавата и дълбока кал поехме по традиция към параклис "Св. Илия" (Гръцкия), където за отново имаше курбан за здраве, музика и доста хора.

Хапнахме, пийнахме по чашка винце или ракийка, и около 15:00 ч поехме сред гъстата мъгла към Асеновград. Този път не се заседяхме, защото времето бе студено и не позволяваше да седим повече от час-два.

тръгването
През годините започна да се наблюдава една тенденция на отлив от хора от това събитие. Това е на първо място осъзнаването, че на място на панихида и спомен за обесване, да се яде и да се пие не е никак, ама никак редно. Много по-логично е цялата тази тарапана да се прави лятото, когато е рождената даtа на Апостола.

За съжаление липсват гласове, които да започнат реализация на идеята. Ние сме го предлагали, но вероятно трябва повече напомняне.