4.03.17 г.

04.03.2017 - Църквите в Априлци

храм "Св. Димитър" кв. "Видима"
През пролетта на 1895 г. започва изграждането на божия храм. Едни хора вадят и прекарват камъни от м. Габровница и Граднишкия боаз, други секат и дялат греди и мартаци, грети свалят на гръб негасена вар чак от Бъзев дял. И стари, и млади горят от желание час по-скоро да имат своя "черкова", та за празници, сватби и кръщенета да не бият път до Ново село.

Чрез дарения от населението се набират средства за измазването на храма, за направата на олтара и закупуването на икони и свещници. По-заможните люде заплащат на майсторите. Видимски младежи ходили на печалба в далечна Америка, подаряват на храма сладкогласна камбана. Това са Стефан и Боньо Колеви, Мирчо и Матю Колеви, Трифон Киров Радев, Стоян Горненски, Минко Йонков Тарлев, Христо Илев Шейтанов, Петър Петков Бахлов и Събчо Иеремиев Матев.

 В ранното утро на 24 септември 1895 г. тържествен камбанен звън се носи над котловината и съобщава на всички, че в Новоселския край е издигнат още един християнски храм. В присъствието на местните хора и много гости от съседните села той е осветен тържествено от ловчанския владика. На 26 октомври същата година - Димитровден - за пръв път се празнува селският събор. След службата в храма се съобщава на хората че се създава ново село - Видима, което ще носи името на р. Видима. Хората ликуват. Пищят гайди, свирят кавали, вият се кръшни хора край новата черква. (Варчо Варчев "Априлци")

Храм-паметник "Св. Георги" в кв. Ново село"
Храм-Паметникът “Св. вмчк. Георги Победоносец” е построен в памет на загиналите в Априлското въстание през 1876 г. /2-11 май/ 142 въстанници.

Храмът е построен с държавни средства по изричното настояване на Радион Йосифов поборник и въстанник, със съдействието на кмета Георги Тодоров Бояджиев, свещ. Петко поп Петров Барбалов, хаджи Михо Радев, Георги поп Петров Горненски и цялата общественост на с. Ново село.

Правителството на Стефан Стамболов /1887-1895 г./ отпуска 15000 златни лева за строежа на храма, който започва през 1895 г. Главен изпълнител на строителството е известния строител от гр. Трявна Къньо Денев, под надзора на главна техническа служба гр. Плевен с инж. Никола К. Дреновски. Строителството продължава девет години с помощта на местното население.

През 1904 г. на 23-ти април /Гергьовден/ храмът бива осветен от Скопския Митрополит Максим при стеклия се хиляден народ от цялата околност, за радост и утеха.

информация - www.apriltsi.org