22.04.17 г.

22.04.2017 - Водопади "Бохемия" и панорамна площадка "Кръста"

Водопади "Бохемия"
Водопадите Бохемия се намират на един километър след гр.Рила в посока Рилски манастир. Те са 11 на брой и височините им варират от 2 до 30 метра.Най висок е първият водопад,който дори се вижда от пътя. С изключение на него и последния,преминаването им не е трудно,тъй като са изградени подхоящи стълби и катерушки.

Пътеката за горните водопади започва на 200м.след първият в посока Рилският манастир и е обозначен с табелка. Автомобилите могат да спират по трасето на бившата теснолинейка,който в ммомента е превърнат в черен път.

До беседката разстоянието се изминава за 7-8 минути,а от там до последният водопад остават около 10 минути. Екопътеката и беседката са изградени от туристическото дружество в гр Рила през 2011.

Има чешма,барбекю и място за отдих на закрито за 20 човека.

Северно от водопадите, като самотен страж се извисява скалата "Кръста". Местните жители свързват мястото с чудотвореца Иван Рилски, преминал от тук по славния си път, търсейки убежище в планината. Легендата разказва: "... Преследван от неверници светецът се преобразил на орел и литнал в небесата.

Скала "Кръста"
Като кацнал на високата скала "Кръста " гарваните и свраките летели край него и го издавали. За това той ги проклел да не могат да летят от това място нагоре и в знак на благодарност към Бога забил кръст на скалата. Допило му се вода и мигом в краката му бликнал извор. Светецът пил вода и я осветил. Тръгвайки от светия извор първата стъпка на Св. Иван се отличила върху скалата."

И днес местните хора вярват в силата на светата вода, която блика под скалата. По новосъздадения маршрут любителите на природата могат да се насладят на великолепния изглед към планината и града, а за търсачите на силни усещания е осигурен достъп до самия връх на скалата.

От площадката в подножието на скалата се разкрива панорамна гледка към гр. Рила /на запад/, към метох "Орлица" и долината на р. Рилска /на изток/, към водопад "Бохемия", близо до параклиса "Св.Неделя" и долината на р. Каменица /на югозапад/ и Калинския дял на Рила /на североизток/.

Източник:
Туристически сайт гр. Рила
ТД "Айгидик" - Благоевград