6.04.17 г.

Шипченски манастир "Рождество Христово"

Манастирския храм отвън
Шипченският манастир "Рождество Христово" се намира в южното подножие на Шипченската планина (дял от Стара планина), в северозападните покрайнини на гр. Шипка, на 12 километра северозападно от гр. Казанлък. Манастирът е издигнат в памет на загиналите руски войни и български опълченци в Освободителната за България Руско-турска война (1877-1878 г.). Той е най-забележителният и величествен сред повече от 450-те паметници в цялата страна, възпоменаващи подвига на руските войски и българското опълчение.

За построявенето на храма, по инициативата на граф Игнатиев и Олга Скобелева, майка на прославения руски генерал-майор Михаил Скобелев, още през 1879 г. бил основан помощен комитет. Инициаторите отправят апел към руския народ за дарения и само за една година са събрани 700 000 златни рубли, като в кампанията се включват и много българи. През 1881 г. е обявен конкурс за проект на манастира и от осем проекта е избран този на архитект проф. Антоний Осипович Томишко (1850-1900), роден в Пардубице, Чехия.

Жителите на с. Шипка подаряват мястото, където ще се изгражда манастирът, подготовката е завършена и строителството започва през 1885 г. по проекта на арх. А.О. Томишко, под ръководството на арх. проф. Александър Никанорович Померанцев. Пристигнали за строежа майстори зидари и дърводелци от Русия, каменоделци от Италия, както и много местни майстори.

По време на Св. Литургия
Храмът е осветен на 15 септември 1902 г. от Старозагорския митрополит Методий, а манастирът е официално открит, с прочувствена реч на 27 септември 1902 г. от граф Николай Павлович Игнатиев, в чест на 25-та годишнина на Шипченската епопея. Тогава е разгласено решението на Св. Синод духовното обгрижване на манастира да бъде поверено на руски монаси. През октомври 1902 г. за игумен на обителта е назначен йеромонах Генадий от Александър-Невската обител.

През април 1904 г. е заместен от йеромонах Терапонт, послушник в Троицко-Сергиевският манастир. След неговата смърт през октомври 1915 г. игумен е йеромонах Максим от Киевско-Печорската обител. В 1920 г. послушникът от манастира Николай Чернов приема монашеството с името Сергий и до края на живота си (месец май 1961 г.), изпълнява игуменските си задължения.

От 1961 до 1968 г., настоятел на храма и иконом на Шипченската обител е протоиерей Йосиф Гордеев. С него завършва завещаната от основателите на манастира приемственост.

Кубетата на храма
До 1934 г. Шипченският манастир "Рождество Христово" е извънтериториална собственост на Русия заедно с принадлежащата земя и постройки.

На 23 юли същата година обителта е предадена на българската държава. През 1935 г. Българското Министерство на Външните работи превежда храма във "ведомството и управлението" на Св. Синод на Българската православна църква, като през 1944 г. Московският и на цяла Русия патриарх признава правото на тава управление на Шипченския манастир.

На 8 ноември 1952 г. с решение на Светия Синод на Руската православна църква всички руски църковни общини и тяхната собственост, в т.ч. Шипченската духовна обител, преминават под юриксдикцията на БПЦ.

По време на комунистическото управление на България правото на собственост на манастира преминава в ръцете на държавата. През 1967 г. се приема неговия специален статут на храм-паметник, за съвместно стопанисване и обгрижване от държавата и от БПЦ.

Стенописи в храма
С постановление на Министерския съвет номер 33 от 1970 г., манастирът е обявен за исторически паметник на културата от национално значение и по-късно влиза в историко-архитектурния резерват "Шипка- Бузлуджа".

Едва през 2004 г., с Указ № 1034 на Министерският съвет, Шипченския манастир е предаден изцяло на БПЦ и Старозагорската митрополия. Първи престоятел на обителта е отец Живко Шапков, който в навечерието на 3 март 2005 г. приема монашеството и е ръкоположен за йеромонах под името Сергий. Така се е казвал и последният игумен-престоятел на манастира "Рождество Христово" до 1961 г., когато държавата слага ръка на храма.

Днес манастирът е действащ мъжки.

източник - http://svetimesta.com/