4.05.17 г.

04.05.2017 - Фотосреща с родопските лалета в местност "Лале баир"

Родопските лалета, накацали по скалите на Лале баир
В началото на месец май, над Асеновград разцъфват родопските лалета. Те са ендемит, вписан в червената книга на България. Местността, в която те цъфтят се нарича неслучайно "Лале баир".

Девет човека се отправихме на тази фоторазходка, за да заснемем разцъфналите лалета и да направим архив, който да ползваме при изготвяне на информационни табели за туристите, които преминават в района.

Идвайки тук през годините, си дадохме ясна сметка, че трябва да направим нещо, за да може родопското лале да бъде защитено. Няма по-голяма защита от това да информираш потенциалните "вредители" за ценността на това диво цвете.

Групата
По някое време започна да гърми и да вали, но за щастие находищата се намират в близост до параклис "Св. Илия"(Гръцкия). Там се настанихме, изкарахме вечерята, пихме по питие и вече по тъмно се прибрахме до колите, които бяхме оставили до манастир "Св. Петка".

Между другото оправянето на пътя до манастира ще има положителен резултат за популяризирането на мястото, защото туристите ще могат да стигнат с кола доста нагоре в планината.