8.05.17 г.

06-08.05.2017 - Изкачване на връх "Солунска глава" 2540 м (Македония) - ден трети

Приготвяме се за тръгване
Със ставането установихме, че навън вали сериозно. За щастие всеки се бе подготвил за подобно време. Облякохме дъждобраните, "опаковахме" се и в 08:30 ч потеглихме към Папрадище.

 Заради времето и олекотения  багаж дадохме добра крачка и точно в 10:00 ч бяхме до колите. Дъждът бе спрял и се надявахме на хубаво време от тук до прибирането ни в България.

Много ни хареса македонската бира "Златен дъб" и затова се оглеждахме във всяко населено място по пътя за магазин от който да си купим. В село Теово си купихме 7-8, защото повече в магазина не бяха заредили. Тук снимахме огромен чинар, който бе датиран от 15-ти век и страхотната църква в центъра на селото.

Следваше град Велес, където допълнихме запасите от бира и отпрашихме към границата. Времето значително се подобри, а това потвърди подозренията ни, че си носим хубавото време с нас.

Цървата в село Теово
Около 14:00 ч бяхме на границата. Последва бързо преминаване, взехме си довиждане с групата от София и поехме за Благоевград, където бяхме решили да посетим старинния квартал Вароша и да съчетаем разглеждане на тази забележителност и кратък отдих с оглед на дългия път.

След кратката разходка из красивия Благоевград, преминахме през Симитли, Предела, Велинград, Пешера и около 19:00 ч си бяхме в Асеновград. Този маршрут бе с около 30 км по-кратък, но по-бавен. Минаването по него бе наложено от края на почивните дни и хилядите коли, които щяха да задръстят входовете към София.

Равносметката за деня:
Планинарски дом Чеплес - село Папрадище - 5.5 км (1:30 пешеходен преход)
село Папрадище - Асеновград - 435 км