13.05.17 г.

13.05.2017 - Връх Св. Пророк Илия 2232 м - Първенец на планината Драмски Боздаг (Гърция)

На път за върха
Наближаваше 15:00 ч, когато достигнахме до ски-центъра Фалакро, където бе и нашата отправна точка за първенеца на Драмски Боздаг - връх Св. Пророк Илия - 2232 м. Направи ни впечатление изключително семплото застроявяне в района и си дадохме сметка, че ако това е в България щеше навсякъде да е бъкано с хотели и ресторанти, като в никакъв случай не казвам, че това е лошо.

Потеглихме към върха по сериозен склон, по който се движи и пътека, виеща серпентини, но с оглед на почти визуалната връзка до върха, всеки бе нетърпелив да се изкачим и да се насладим на зашеметяващите панорами и поехме направо по склона. Тръгнахме от 1750 м, а до крайната точка трябваше да изкачим близо 500 м положителна денивелация (която най-накрая стана 600 и заради слизането в подножието на върха).

Движейки се по колоните на ски лифта, достигнахме до сграда, която го осблужваше и вероятно играеше роля на гардероб и чайна. Това място бе връх "Карталка" с височина 2035 м. Оттук, до върха в дясно от нас започваха големи отвеси и бездънни пропасти. Тук обаче, гърците се бяха погрижили за безопастността на туристите и по ръбовете имаше висок около 1.50 м дървен парапет

Устремени на върха
От "Карталка" до "Св. Пророк Илия" имате прекрасна визуална връзка. Между двата върха е "Хионотрипа" - пропастна пещера с дълбочина 100 м, характерна с ледените си сталактити и сталагмити. Минахме покрай нея и ни направи впечатление, че тя също бе донякъде обезопасена. Казвам донякъде, защото коловете, на които е трябвало да бъде прикачена предпазната мрежа стояха, но самата мрежа се бе свлякла в основата им.

За около 1:30 ч бяхме на върха. Гледките от тук бяха невероятни, въпреки неприятната мараня, която се бе постлала навсякъде. По традиция изиграхме едно хубаво българско хоро, направихме много снимки за спомен и потеглихме в обратна посока. Връщането го направихме за около един час средно за групата. Доволни и предоволни запалихме колите и се отправихме към намиращия се на 77 км от тук Лещен, за да се насладим на заслужена почивка.

Разстояние (в двете посоки) 5.8 км
Време за преминаване ( в двете посоки) - 2:30 мин
Положителна денивелация - около 600 м (начална точка 1740 м / крайна точка 2232 м.)