13.05.17 г.

13.05.2017 - Пещера "Ангитис" (Гърция)

В пещера "Ангитис" (Маара)
Предстоеше един интензивен ден в Гърция, в който по програма имахме два обекта. На пръв поглед нищо работа, но имахме пътуване от Асеновград и настаняване в къщи за гости в село Лещен, където щяхме да нощуваме.

Срещата ни беше около 11:00 ч в центъра на село Лещен. Събрахме се, намерихме къщите за гости, настанихме се и поехме към границата.

Без проблем преминахме граничните пунтове и по прекрасен път достигнахме до пещерата в 13:40 ч. Безплатен паркинг (в чужбина почти не може да видите чичовци с мобилни касови апарати да тичат подир колите), заведения и прекрасна инфраструктура. Това бе първото, което ни направи впечатление. До касата и входа на пещера има около 200 м. До тях се стига по красива дървена алея, която е изградена успоредно до река "Драматица", която излиза от пещерата. Мястото е прохладно и заради огромните чинари. Преди да преминете мостчето, което пресича реката, се преминава през красив каменен параклис, посветен на Св. св. Константин и Елена.

Входните такси за пещерата са 7 евро, а за групи над 25 човека, таксата е 4 евро. Ние бяхме 20 човека и не знам по какъв парграф ни таксуваха по някаква средна тарифа от 5 евро на човек, за което ние нямахме против, разбира се.

Невероятните скални форми в пещерата
Беседата е включена в цената и затова изчакахме да стане 14:00 ч, за да влезем организирано, заедно с екскурзовода. Беседата бе на английски, на няколко места в пещерата.

Бяхме предупредени, че постоянната температура вътре е 17 градуса и който прецени да си сложи връхна дреха. Цялата обиколка из социализираната част на пещерата е в рамките на 40 мин. Първите обследвания се правят през 1978 г. През 2000 г. са отворени за посетители и тези 500 м. които днес са достъпни. Цялата проучена част на пещерата е 10020 м. а се смята, че общата и дължина е около 25 км, което я нарежда сред трите най-дълги речни пещери в света.

В пещерата е открит уникален вид риба, който е навлязъл 6500 метра навътре в пещерата, както и уникален вид полупрозрачно ракообразно на 7100 метра от входа на пещерата. Явно тук има много неразкрити тайни от животинския свят, обитаващ това подземно място.

За мен лично, това бе най-впечатляващата пещера, в която съм бил. Всичко бе много внушително, а различните светлини, с които тя бе обагрена, създаваха допълнителен колорит. 

Излязохме през друг вход, в близост до основния. В края на пещерата има много голямо колело, което вади вода за да захранва изкуствен водопад, който сега не работеше.

Около 15:00 ч приключихме и се отправихме към автомобилите, доволни от видяното. Пещерата напълно оправда очакванията ни като атрактивна туристическа дестинация. Всичко вървеше по план и се отправяхме към Драмски Боздаг, където щяхме да изкачим връх Свети Пророк Илия - 2232 м, който бе и първенец на планината.