14.05.17 г.

14.05.2017 - Общински исторически музей - Гоце Делчев

 Общинският исторически музей в град Гоце Делчев (Неврокоп), България, е открит през 1979 година и целта му е да запазва и популяризира историческото наследство на Неврокопско.

 Музеят разполага с 12 експозиционни зали, лапидариум и двор с автентична чешма. Има два отдела – Археология и Етнография. В археологическата експозиция има тракийска колесница, тракийска керамика, нумизматична колекция, произведения на изкуството и архитектурата от римския град Никополис ад Нестум.

Музеят организира ежегодишни изложби на археологически находки от тракийската, славянската и българската култура, открити в долината на Места. В етнографския раздел има 1500 експоната – инструменти и предмети, показващи местните занаяти в края на XVII и началото на XIX век – грънчарство, медникарство, звънчарство.

Музеят е разположен в сграда изградена в 1877 година в стил барок. Сградата има дърворезбованите тавани и врати, изработени от местни майстори резбари, представители на Дебърската резбарска школа.

Част от 100 Национални туристически обекта. Има печат и марка. Намира се на ул "Христо Ботев" 26, която се намира в центъра на града. Имате удобен достъп с лек автомобил.

Източник: Уикипедия