19.08.17 г.

18-19.08.2017 - Землячески събор на Хайдушки поляни

Хоро в разгара на събора
Това е един от най-уникалните по своята същност фестивали в Родопите, защото се организира и събира на веселба цели 6 села от района  - Кутела, Виево, Момчиловци, Манастир, Славейно и Петково.

За място на провеждане е избрана местността "Хайдушки поляни", която е известна със своята прохлада и дебели сенки през лятото. Организаторите подготвят шатри, маси, пейки, както и голяма закрита тента, която играе ролята на сцена. Всичко това е разположено до красивото езеро в източния край на местността - там, където и поляните са най-широки.

Тази година празникът бе открит с изпълнения на гайдарския оркестър на Момчиловци. Концертът от родопска музика бе представен от самодейци от читалищата от селата - домакини на събора. Танцьорите от клуб "Хоро"- Смолян поведоха хороводния ритъм на съборните поляни, а оркестър "Асеница" задоволяваше музикалните желания на гостите.

Веселата компания
Това събитие не е особено популярно в лятната фестивална програма на Родопите, но то има своята постоянна аудитория, предимно жители и техни роднини от селата, организатори на събора.

Приблизително между 500 и 1000 човека всяка година присъстват на тази своеобразна родова среща, за да разказват за своите села и тяхната красота, да послушат автентичен родопски фолклор и да изиграят едно кръшно хоро.

Тази година по традиция се събрахме на нашето си място над езерото. С приятелите от Кутела и Виево направихме сладка раздумка, пийнахме и изкарахме хубава вечер под звездите. На другия ден се разходихме до хижа Преспа и връх Курбанери, а след това с колелата покарахме до местността "Дългите блата", където набрахме малини, ягоди, къпини и боровинки, за да си направим чудесно сладко от горски плодове на Джурково в неделния следобед.