16.09.17 г.

16-17.09.3027 - Училище сред природата пред хижа Марциганица

На "Алпийския тролей"
Към дейностите за експедиция "Бисерна 2017", организирана от ПК "Черни връх" София, решихме да направим няколко образователни модула, в които да има игри, съревнования, лекции, разходки, за да може пълноценно децата да използват свободното време в планината и заедно със своите родители да научат много нови неща, които практически да прилагат в моментите сред природата. За място на провеждането на "Училище сред природата", избрахме поляните пред хижа Марциганица.

Освен "Алпийски тролей", въже за баланс и катерене по въже, които бяха подготвени и обслужвани от спелеолози от ПК "Черни връх", ние от своя страна , заедно с колегите и приятели от "Център за местни инициативи и развитие - Асеновград", бяхме подготвили различни игри и посещение до пещера Добростански бисер. Отделно бяхме подготвили три аптечки за да ги поставим на "Челото", под връх Попа и на връх Червената стена.

Вечерта премина в четири лекции на различна тематика, които предоставиха интересна информацията за прилепите, пещерите, туристическите маршрути и идеята за създаване на еко-център "Баделема".

В пещера "Добростански бисер"
Неделята продължи с игри и разходки в района. Получи се прекрасно събитие, което ни дава увереност, че подобен род инициативи имат бъдеще и са задължителни на фона на увеличаващия се интерес към туризма и популяризирането на биосферен парк "Червената стена".

"Училище сред природата" премина много успешно, като хората, които го посетиха (деца и родители) бяха над 100 човека, които наситиха района с живот и детска глъч.

Видимо през последните години се очертава една живителна и полезна връзка между институции, неправителствени организации и специализирани спортни клубове. Това е чудесна новина, защото хората на терен трябва да бъдат подпомагани и стимулирани от местната и държавна администрация.