1.10.17 г.

01.10.2017 - Асеновград - връх Безово - Ловна хижа - Асеновград

Поглед към "Корудере"
Този маршрут води началото си от параклис "Св. Трифон", намиращ се в южния край на града. По немаркирана, ясно изразена пътека се движите почти хоризонтално, успоредно над реката. След 1.5 км започвате кратко спускане и достигате до воден канал, край който се движите известно време.

Достигайки до мост, който образува водния канал, тръгвате от десния му край по водеща нагоре пътека. Тук вече се появява и двойна синя и червена маркировка. Посоката, в която се движите е само нагоре. След 15 мин достигате до място, където маркировката се разклонява. Указателните табели за хижа Безово ви водят в ляво, а дясната пътека отвежда за хижа Момина сълза.

От тук до бившия пионерски лагер Гонда вода имате около 1:15-1:30 ч ходене, трябва да изкачите 400 м положителна денивелация, а разстоянието е 3 км. В началото се движите между скали в тясно дере, обрасло със силивряк. Това са най-северните находища край дефилето на р. Чая на този балкански ендемит, който е защитен реликтен вид. По тази отсечка има и чешма, която е целогодишно течаща. След известно време дерето става по-широко, гората по-стара и рядка. Преминавайки от другия му край, започвате стръмно изкачване и след 500 м сте на Гонда вода.

Паметната плоча на връх Безово
Гонда вода е бил създаден като санаториум за туберкулозно болни, в началото на 20-те години на миналия век. От 1941 до края на 1943 г. е изпълнявал функцията на концлагер, а следващите няколко десетилетия е бил пионерски лагер. В момента всички сгради са разрушени или пред падане, с изключение на една постройка, поддържана от ловна дружинка и параклис "Св. Илия".

От Гонда вода, тръгвате по черен път нагоре, който е указан с червена маркировка. След 700 м в дясно и нагоре се отделя пътека, която води до върха и пропуска хижата. Пътеката широка и добре различима. Движи се само и единствено по гънката, която води към върха. До горе имате две разклонения. В ляво за хижа Безово, и в ляво за т. нар. "Самолетна пътека". Двете разклонения са на около 500 м едно от друго.

В горната част на пътеката се появява и двулентова бяло-червена маркировка, която указва началото на биосферен парк "Червената стена".

Изкачвайки се на върха, който представлява една поляна, заобиколена от гора, виждате и мраморна плоча, поставена на неголям постамент. Тя е спомен за Христо Пашков, който е първия председател на ТД "Безово", което е учредено тук преди близо век и дава началото на организираното туристическо движение в Асеновград.

Следва връщане по обратната пътека и отклоняване в дясно при табелата за хижа "Безово". Пътеката е ясна и не много стръмна, но на няколко места има паднали дървета, които трябва да заобиколите отгоре.

Хижа "Безово"
Хижата е нефункционираща, но е винаги отворена в случай, че ви застигне буря или лошо време в планината.

От тук поемате само по черния път, който до Гонда вода ви води по червена маркировка. След Гонда вода обхождате от североизток масива на връх Безово и започвате да се спускате леко надолу. Достигайки до дерето, където е и най-ниската ви точка, завивате в дясно и започвате леко изкачване. След 500 м пътят отново се разклонява, но вие хващате лявото разклонение и започвате изкачване. След нови 500 м излизате на равното пространство пред средноголяма, поддържана постройка. Това е "Ловната хижа", а тук сте на 1000 м надморска височина.

Излизайки на маршрута Добростан - Асеновград, вече ви води жълта маркировка и започвате плавно слизане по черен път. След 2 км излизате на голяма поляна със зелен фургон, който се намира в ляво от вас. Това място е познато на планинарите като "Пъдарската колиба". От тук пътеката изоставя черния път и през смесена гора излиза на местност "Петолъчката", където се разклоняват пет пътеки. Продължавате да следвате жълтата маркировка, която ви отвежда до параклис "Св. Илия" (Гръцкия), местност "Лале баир" с панорамната билна пътека до връх "Анатема", от която слизате до местността "Трите бора", параклис "Св. Петка" (Малката) и гр. Асеновград.

Разстояние: 24 км
Денивелация 1700 м
Чешми по пътя - три (дере преди Гонда вода), под хижа "Безово", параклис "Св. Петка" (Малката)
Време за преминаване - 8-10 ч
Трудност - средна