22.10.17 г.

22.10.2017 - Екопътека "Могила" над село Дряново (общ. Лъки)

Връх "Могила"1383 м и беседката под него
Това е една от няколкото екопътеки в община Лъки, но без съмнение е най-красивата, най-подходящата за пешеходен туризъм и най-панорамната. Нейното начало започва от центъра на село Дряново и завършва на връх "Могила" 1383 м, който предлага 360 градусови панорами на целия лъкински район.

До селото достигате, след като поемете от гр. Лъки в посока село Джурково. На 3 км след града, в дясно от вас виждате табела "Село Дряново - 7 км". Пътят е тесен и криволичи край Дряновска река, но е напълно подходящ за лек автомобил. Достигайки до центъра на селото, което е терасовидно разположено, виждате информационна табела за характеристиките на екопътеката и указателна табела за маршрута, която е червено-бяла.

Беседката - заслон
Тръгвайки по маршрута след около 300 м, в които все още сте на асфалтов път, стъпвате на път с трошено-каменна настилка, който прави голям и плавен ляв завой.

През цялото време набирате височина и след около 1,5 км достигате до красива дървена беседка-заслон, която предлага всички условия за пикник. Тук отново има информационна табела за екопътеката, както и пейки и маса, разположени на десетина метра от беседката.

От тук започва най-красивата част от маршрута. Почти по равно се движите сред живописни поляни и прекрасни гледки. След около още 2 км достигате до нова каменна къща с голяма чешма и обор. 200 м след нея виждате първите къщи на "Старо село" - мястото, където първоначално се е намирало село Дряново. Къщите са поддържани и мястото е действаща вилна зона за селото с овощни градини и ливади.

Следват нови 800 м с леко изкачване и вече сте в подножието на връх "Могила". Тук има голяма беседка и информационна табела. От тук до върха следват 500 м с най-сериозното изкачване. Можете да се движите без да търсите пътека, защото големия метален кръст на върха през цялото време е ваш ориентир.

Гледките, които се разкриват от върха
Достигайки до върха сте пленени от божествените панорами, които се откриват пред вас. Виждате западните върхове на рид "Манастирище", целият рид "Крушова планина" с гордо издигащия снага "Станчов камък", рид "Градище", виждате град Лъки, махала Брайковица, село Борово, местност "Сливово", южните склонове на Добростанското плато, връх "Червената стена", "Кръстова гора", и върховете "Боровско градище", "Дурадаа", "Попа" "Карена", "Тузлата" и "Свобода". Зад вас се вижда билото, по което се движи туристическия маршрут хижа "Пашалийца" - хижа "Момчил юнак". Като цяло може да се каже, че това е един от най-панорамните върхове в целите Средни Родопи.

От върха може да начертаете алтернативен, успореден маршрут, който да направи връщането ви по раззличен път, в близост до този, по който сте дошли, но доста по-панорамен и предлагащ нови гледки. Ако сте решили да направите така, черния път по който сте тръгнали ще се слее с основния малко преди беседката-заслон.

След нея, на около 500 м в ляво и нагоре се отделя друг черен път, който е обозначен със стрелки с розов спрей. Тук вече виждате и указателни табели "Саркофаг". След 200 м в смесена гора излизате на обширни поляни, сред които виждате голям ретранслатор и параклис. По равен път, за около 5 мин ще достигнете до тях. Местността е наречена "Герге" (от Св. Георги, чието име носи и параклиса). На двадесетина метра преди параклиса малка табелка ви информира, че се намирате пред тракийска скална гробница-саркофаг.

Панорамите, които виждате по пътя
Ето какво казва за мястото главния редактор на единственото частно списание за археология у нас "Rhodopica" Никола Дамянов:

"В местността Герге над селото на близо 1200 м надморска височина има 7 съставки на светилище, датиращо от 14 век пр. Хр. и функциониращо близо 3 хилядолетия. Площта му е с размерите на стадион. В местността са извършени няколко тракийски погребения, за които свидетелстват недопроучените все още няколко скални саркофага, има средновековен параклис от 12-ти век, зидан с ломен камък и бял хоросан, от който не се е запазило почти нищо.

Част от историческия феномен са и естественото образувание „Кръста", оброчището, сакралният извор, който е "хванат" в кладенец, природното образувание „Стъпката", предизвикващо асоциации с легендата за Крали Марко, както и "Пропастта на мъчениците", чиято история е източник на множество предания. Урвата е дълбока над 60 метра и е строго отвесна - наклонът й е 90 градуса. Говори се, че от скалата били хвърляни непокорните дряновци, които отказвали да приемат исляма. Известни са и разкази за намерени човешки кости в подножието и.Местност "Герге" и параклис "Св. Георги"
Интересна е единствената изследвана засега тракийска скална гробница-саркофаг, която датира от 2-3 в. след Хр. Изсечена в естествена скала, дължината на страните й е 2.50 м. Има издълбан жлеб с широчина 11 см., който е под наклон навътре. По този начин, след поставяне на покривните плочи, саркофагът получава преследваната форма на пресечена пирамида, с която се постига по-дълготрайното херметизиране на гробното съоръжение.

Светилището е известно и с християнското име „Св. Георги" и е част от по-голям култов комплекс, чийто диаметър достига 3 километра. В околността има и други сакрални места - „Св. Илия" и „Св. Димитър".

В землището на Дряново има и 4 могили с огромни за местонахождението си размери. Диаметърът на едната от тях е 20 м, височината й - 3. По думите на Никола Дамянов могила с подобни габарити в Средните Родопи е изключение. 


Каменният саркофаг
За съжаление в началото на 70-те години на 20-ти век сл. Хр. и гробното съоръжение, и могилите са унищожени от иманяри, както и от работници, прокарващи захранващ електрически кабел за близкия телевизионен ретранслатор.

От тук отново се връщате до ретранслатора, до който изграден кът за отдих и има поставена указателна табела за селото, което вие вече виждате. По широка пътека, която се движи на серпентини, след около 300 м влизате в селото и достигате до мястото от където сте тръгнали.

Разстояние: 11 км
Денивелация най-ниска точка (село Дряново) - 1030м, най-висока връх "Могила" - 1383 м
Инфраструктура: Асфалтов път до село Дряново, път с трошено-каменна настилка, черен път
Чешми по пътя - 9
Маркировка: указателни табели - червено-бяло
Време за преминаване - 5 ч
Трудност - средна
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Вече може да закупите новата книга "Посоки" - 40 туристически маршрута в община Асеновград.

Всички туристи, които обичат красивата природа, богатото културно-историческо наследство и непознатите Родопи могат да намерят свой маршрут. В книгата "Посоки" са описани 40 маршрута в община Асеновград (маршрут, характеристики, водоизточници, денивелация, маркировка, снимки).

 Представени са и много недотам популярни места, които със сигурност ще ви харесат. В книгата са включени популярните Асенова крепост, Бачковски манастир, Араповски манастир, тракийските светилища Беланташ и Караджов камък, защитените местности "Лале баир" (находище на диво родопско лале), находище на диви божури край село Конуш, пещерата "Добростански бисер", връх "Червената стена", намиращ се в едноименния Биосферен парк, прелестните водопади "Бачковски водопади", "Сливодолското падало" (най-висок в Родопите) и мистичния "Лястовичи вир", скрит в каньона на река Сушица. Много интересни места, които определено ще ви заинтригуват.

Цената на книгата-пътеводител е 10 лв. При поръчка на две или повече книги доставката е за моя сметка. Изпращам книгата по куриер до всяка точка на България.

ЗА ПОРЪЧКИ  - линк

Mail - ivailo.mirchev@gmail.com 
Телефон -  0894 877 880
Facebook Ивайло Мирчев